Infrastructura rutieră a oricărei țări este deosebit de importantă pentru mobilitatea, turismul și economia ei, deoarece, prin intermediul acesteia, se face deplasarea majorității mărfurilor și a pasagerilor, atât cu mașinile proprii, cât și cu mijloacele de transport în comun. De aceea, aceasta trebuie făcută cât mai eficient, atât din punct de vedere al planificării, cât și a construcției efective a drumurilor.
Infrastructura rutieră reprezintă, pe scurt, totalitatea drumurilor la nivelul unui oraș, unei țări sau chiar al unui continent. Acestea sunt, în principal, drumuri deschise circulației publice, pe care un om o poate traversa cu un vehicul. Totodată, aici sunt cuprinse și lucrările găsite de-a lungul acestora, inclusiv semnele de circulație.
În legislație, drumurile sunt clasificate, în general, în 3 mari categorii:
Dintre toate acestea, cele mai importante tipuri de drumuri sunt:
O infrastructură trebuie proiectată și construită în așa fel încât să fie cât mai eficientă, sigură și durabilă. Astfel, planificarea rutelor și calitatea efectivă a drumurilor vor avea efecte asupra unor aspecte importante, cum ar fi:
Mobilitatea
Economia
Siguranța participanților la trafic
Turismul
Autostrăzile sunt, poate, cea mai importantă categorie de drumuri, ce trebuie să beneficieze de o atenție specială din partea autorităților. Ele sunt special gândite pentru a fluidiza traficul, pe acestea putându-se circula cu viteză mare, fără opriri. Astfel, persoanele nu sunt nevoite să aleagă drumuri care sunt aglomerate, ori unele ce obligă la conducerea cu o viteză redusă.
De asemenea, autostrăzile fac legături cu cele mai importante orașe. Ele sunt folosite nu doar pentru deplasările în interes personal, ci eficientizează și transportul mărfurilor. Timpul de circulație este redus la jumătate față de cel petrecut pe alte categorii de drumuri. Totodată, autostrăzile ajută la economisirea combustibilului, sunt sigure, având benzi mai largi decât străzile întâlnite în orașe, de exemplu.
Infrastructura rutieră a României este destul de complexă, în condițiile în care țara noastră are un relief variat, ce necesită implementarea unor soluții tehnice complexe.
Conform raportului Institutului Național de Statistică pentru anul 2019, în România există aproximativ 86.000 de kilometri de drumuri publice, împărțite în trei tipuri distincte:
Din categoria drumurilor naționale, cele mai importante, având în vedere volumul de trafic preluat, sunt autostrăzile, cu o lungime totală de circa 900 de kilometri (aproximativ 5% din lungimea drumurilor naționale) și drumurile europene, cu o lungime totală de peste 6.000 de kilometri (34,6 % din totalul drumurilor naționale).
O infrastructură rutieră de bună calitate este necesară pentru o deplasare facilă în interiorul țării și o dezvoltare economică puternică. De asemenea, siguranța în trafic depinde în foarte mare măsură de existența unor drumuri moderne.
Din aceste puncte de vedere, perspectivele sunt pozitive, în următorii ani preconizându-se că se vor da în exploatare un număr însemnat de kilometri, atât în privința autostrăzilor, cât și a altor categorii de drumuri. Un lucru esențial rămâne construirea atentă a drumurilor, astfel încât calitatea lor să fie una superioară.